Tartozol a NAV-nak? >>>> Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat! Nav tartozás elévülése!

Tartozol a NAV-nak? >>>> Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat ezekben az esetekben!

Jövő évtől lemond az adóhivatal a behajthatatlan tartozásokról – ez az egyik fontos változása az új adótörvénynek. Mutatjuk, milyen engedmények jönnek. Nav tartozás elévülése

Az adótartozás végrehajtásához való jog elévülési ideje lecsökken 5 évről 4-re. Emellett véglegesen törölni fogják a 10 ezer forint, vagy annál kisebb összegű tartozást behajthatatlanság címen, ha eredménytelen volt az adós bankszámlájára kivetett inkasszó.

Behajthatatlanként szintén végleg törölni lehet a 100 ezer forintot meg nem haladó tartozást akkor, ha az eljárás a végrehajtható vagyon hiányában nem lett eredményes. Ezeket a tartozásokról a továbbiakban a NAV nem fog nyilvántartást vezetni.

A 100 ezer forintot elérő, vagyon hiányában behajthatatlan tartozást addig tartja nyilván a NAV, amíg végrehajthatóvá válik, vagy az ahhoz való jog elévül.

Az önkormányzatok korábban 10 ezer forintot meghaladó köztartozás miatt már kérhette a NAV-ot, hogy adóként hajtsa be az adóson, ez az összeghatár 50 ezer forintra emelkedik.

Az ingatlant terhelő jelzálognál mellőzheti a NAV az ingatlan végrehajtását, ha a lakás eladásából befolyó összeg nem fedezné a tartozást. Ilyenkor az adózó ingatlanára jelzálog jegyezhető be.

Kevesebb a tartozás

A cégek és magánszemélyek teljes adótartozása egyébként  2246 milliárd forint volt idén az első negyedévben. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint 2015 első három hónapjában – akkor 2568 milliárd volt a tartozás.

Az adómorált tekintve egyébként javulását mutatják az adatok a működő gazdálkodók és a magánszemélyek kategóriájában. Erre vélhetően az online pénztárgépek és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) is ösztönözte az adózókat.

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019 - OMP - Otthon Melege Program 2019 - Minimálbér-2019 - Csok-2019 - Családi adókedvezmény 2019

Be the first to comment on "Tartozol a NAV-nak? >>>> Véglegesen eltörölhetik a tartozásodat! Nav tartozás elévülése!"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!