Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

Tartós Befektetési Számla (TBSZ)
A nyugdíjcélú megtakarítási formák között szokás említeni a Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) is, bár ez inkább pár éves időtávra alkalmas konstrukció, és nem jár hozzá a nyugdíj-megtakarítást támogató adójóváírási lehetőség.

Tartós Befektetési Számla 2016 (TBSZ)  A TBSZ lényege, hogy adómentességgel gyarapíthatjuk a félretett pénzünket. Ez a megtakarítás is örökölhető. Kétféle számlát nyithatunk: olyat, amin forintbetétet helyezhetünk el, és olyat, amin forintalapú értékpapírokat gyűjthetünk (pl. állampapírt vagy részvényt). A számlára csak a számlanyitás évében (ez a nulladik év) tehetünk megtakarítást (a minimum 25 ezer forint), utána csak a befektetéseink összetételét variálhatjuk.

  • Ha ezután 3 éven belül vesszük ki a pénzt, rosszul járunk: 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adót, és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnünk a hozam, a növekmény után, és a számla megszűnik.
  • Ha a 3. év után (a nulladik évvel együtt ez ténylegesen négy év után) vesszük ki a pénzt, akkor a növekmény már csak 10 százalékkal adózik.
  • Ha az 5. év után (ténylegesen 6 év után) vesszük ki a pénzt, a növekmény adómentes.
Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Be the first to comment on "Tartós Befektetési Számla (TBSZ)"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!