Súlyadó 2017: Mennyi a gépjárműadó 2017-ben?

Súlyadó >>> Mennyi gépjárműadót (súlyadót) kell fizetnünk 2017-ben?

A gépjárművek adóztatása a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény alapján történik. Ezt az adófajtát (régebben súlyadónak nevezték) minden gépkocsi tulajdonosnak, illetve üzembentartónak meg kell fizetnie akár cégként, akár magánszemélyként. A gépjárműadó kivetése és beszedése a lakóhely szerinti önkormányzat hatásköre. Kalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, Önnek mennyi gépjármű teljesítményadót kell fizetnie éves szinten 2017-ben!

A fizetendő gépjárműadó (teljesítményadó, vagy korábbi nevén: súlyadó) mértéke a 2017-es évben a következő módon számítható ki (az adó kiszámításához a gépjármű életkorát és a kw-ban mért teljesítményét kell tudnunk):

– a jármű gyártási évében, illetve az azt követő három évben: 345 forint/kw 

– a gyártási évet követő 4 -7. évben 300 forint/kw,

– a gyártási évet követő 8 -11. évben 230 forint/kw,

– a gyártási évet követő 12 -15. évben 185 forint/kw

– a gyártási évet követő 16. évet követően 140 forint kilowattonként;

A gépjárműadót gépkocsinként, és naptári évenként kell megfizetnünk. Az adó megfizetésére azt kötelezhetik a hatóságok, aki a hatósági járműnyilvántartásban üzembetartóként vagy tulajdonosként be van jegyezve. Ha a nyilvántartásban több üzembentartó és tulajdonos is szerepel, akkor az adót annak kell kifizetnie, akinek a nevére kiállították a forgalmi engedélyt.

Ha egy forgalomból kivont járművet szeretnénk az év közepén újra forgalomba helyezni, akkor az adót mindig az fizeti meg, aki a forgalomba helyezés hónapjának utolsó napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként fel volt tüntetve.

A súlyadó megfizetését általában a helyi önkormányzat felhívása alapján két egyenlő részletben fizetjük, így az első részletet 2017-ben március 15-ig, a másodikat pedig szeptember 15-ig kell teljesítenünk.

 

Ajánlott témák:

Gyorshajtás büntetési tételek

Be the first to comment on "Súlyadó 2017: Mennyi a gépjárműadó 2017-ben?"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!