Súlyadó 2015/2016 – Teljesítményadó kalkulátor, mennyi a súlyadó összege személyautó és teherautó esetén 2016 Január 1-től ?

A Teljesítményadó kalkulátorral gyorsan kiszámolható, hogy az adott személygépjárműre, vagy motorkerékpárra milyen nagyságú az évente fizetendő gépjárműadó. Ehhez csak a gyártási évet és a (kw-ban kifejezett) teljesítményt kell megadni.

Átváltás lóerőről kw-ra

lóerő
A megadott lóerőnek kw felel meg.
(A kiszámolt érték egészre kerekítve jelenik meg.)

Eladott autó esetén kin hajtják be a súlyadót ?

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló, 35/2000. (XI. 30.) BM-rendelet 76/A § (4) bekezdése szerint a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül a régi tulajdonos a tulajdonjog változásáról készült okirat benyújtásával (megküldésével) teljesíti. A közhiedelemmel ellentétben tehát az eladót is terheli bejelentési kötelezettség. Természetesen a gyakorlatban általában a vevő szokta az átíratást intézni. Az adásvételi szerződések tipikus rendelkezése szerint a vevő kötelezettséget vállal arra, hogy a gépjárművet 15 napon belül a nevére íratja. Ha azonban a vevő ezt elmulasztja, akkor az eladó a hatóság felé erre nem hivatkozhat. Ha a vevő átíratja az autót, akkor erről az átruházásról a hatóság tudomást szerzett, tehát az eladó elvi bejelentési kötelezettsége okafogyottá válik.

Korábban a gépjárművek tömege, ma pedig az életkora és teljesítménye alapján kell adót fizetnünk. A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 2. § (1) bekezdése értelmében az a személy, aki a hatósági járműnyilvántartásban az év első napján üzemben tartóként, ennek hiányában tulajdonosként szerepel. Amennyiben a hatósági nyilvántartás szerint egy gépjárműnek több tulajdonosa vagy több üzemben tartója van, akkor közülük az adó alanya az, akinek a nevére a forgalmi engedélyt kiállították. Ugyanezen szakasz (5) bekezdése kimondja, hogy ha a gépjármű tulajdonátruházása esetén, a tulajdonátszállással érintett felek egyike sem tesz eleget a fenti bejelentési kötelezettségének, akkor a tulajdonátszállás bejelentése évének utolsó napjáig a korábbi tulajdonos az adó alanya, tehát neki kell az adót megfizetni. A gépjárműadót az adott évre nem bontják meg, azt annak kell fizetnie, aki január elsején tulajdonos. Természetesen az új, külföldről behozott vagy forgalomból kivont gépjárművekre más szabályok vonatkoznak, ezeket most nem részletezném.

Ha tehát az átíratás még nem történt meg, akkor a teljes idei évre ön lesz köteles megfizetni a gépjárműadót. Az más kérdés, hogy az összeget elvileg követelheti a vevőtől, de az önkormányzat felé ön köteles helytállni.

Ha eladunk egy gépjárművet, fontos meggyőződni róla, hogy a vevő átíratta. Célszerű, ha mi magunk is megküldjük a szerződést az okmányirodának. Az átíratás elmaradása nem csak a súlyadó szempontjából jelenthet problémát. Gondunk adódhat, ha a vevő közlekedési szabályt sért, balesetet okoz, pláne ha nincs felelősségbiztosítása, vagy ha nem fizet parkolási díjat. Ráadásul a bejelentés elmulasztása már önmagában is szabálysértésnek minősül, ami 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt már nem is szívesen mondom, hogy ha az eladó nevét üresen hagyva, nyitott, a köznyelvben biankószerződésként emlegetett okirattal adjuk el az autót, akkor még az is előfordulhat, hogy okirat-hamisítás miatt találjuk magunkat a vádlottak padján. Tudom, hogy az átíratás nem olcsó dolog, de a vevő és az eladó érdekét is ez szolgálja. Ráadásul a jogszabály kötelezettségként írja elő.
Átváltás lóerőről kw-ra

lóerő
A megadott lóerőnek kw felel meg.
(A kiszámolt érték egészre kerekítve jelenik meg.)
Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019 - OMP - Otthon Melege Program 2019 - Minimálbér-2019 - Csok-2019 - Családi adókedvezmény 2019

Be the first to comment on "Súlyadó 2015/2016 – Teljesítményadó kalkulátor, mennyi a súlyadó összege személyautó és teherautó esetén 2016 Január 1-től ?"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!