Rossz hírt kaptak a családok a fűtési szezon elején – baj van a gáz árával és a rezsicsökkentéssel is

Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton.

Igérgettek fűt fát, rezsicsökkentést, szociális tűzifát stb…….mégis baj van. A gázárak esetében már nincs lehetőség a további rezsicsökkentésre – véli a Magyar Energetikai és Közműhivatal szerint. A már uniós szinten is alacsonynak számító gáz- és áramárak ellenére is százezreket fognak rezsiszámláik kifizetésére költeni a családok az előttünk álló télen. A rezsicsökkentés tartalékai kimerültek, csak az energiahatékonysági beruházások segíthetnek az energiaszámlák további csökkentésében.

Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton.

Rezsicsökkentést propagáló óriásplakát a budapesti Bécsi úton.

 

Két rossz hírt is kaptak a magyar családok a fűtési szezon beköszöntével. Megtört a rezsicsökkentés lendülete, a lakossági gázárak esetén a szakemberek szerint a kormányzat elért a falig. Ráadásul az eddigi ígéretek ellenére most úgy tűnik, mégsem ad a kormány uniós támogatást a magyar otthonok rezsicsökkentő felújítására – tájékoztat csütörtöki közleményében az Energiaklub.

Holott nagy szükség lenne a rezsiszámlák további csökkentésére: még mindig több tízmilliárdnyi a lakosság energiaszolgáltatói tartozása. Hiába minden rezsicsökkentés, ha a szigeteletlen falakon és szelelő ablakokon át az utcát fűtjük, az elavult kazánok meg zabálják az energiát.

Az energiahatékonyság és szegénység összefügg. Közel egymillió háztartás tekinthető ma Magyarországon kifejezetten energiaszegénynek, akiknek választaniuk kell majd e télen is, hogy fűtenek vagy megveszik a legszükségesebbet maguknak és hozzátartozóiknak.

A lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul. Az ezredforduló óta alig javult a magyar családok egy négyzetméterre jutó fűtési energiafelhasználása. Az elmúlt évtizedben a háztartások energiahatékonysági javulását tekintve az uniós tagállamok között nagy az elmaradásunk, az uniós átlagszám a magyarnál 2,5-szer magasabb.

Kapcsolódó cikkek :

Rezsicsökkentés

Gáz árak 2016

Szociális tűzifa program

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Be the first to comment on "Rossz hírt kaptak a családok a fűtési szezon elején – baj van a gáz árával és a rezsicsökkentéssel is"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!