Öt százalékra csökkentené a gabonafélék áfáját az agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, ha 2018 után az Európai Unió nem engedélyezi tovább a fordított áfa fizetést, akkor csökkentsék 5 százalékra a gabonafélék áfakulcsát, hogy így akadályozzák meg a fekete gazdaság újbóli megerősödését – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán írja a Behir.hu.

A kamara elnöke rámutatott, ennek a lépésnek 150 milliárd forint lenne a költségvetési vonzata. Győrffy Balázs közölte: a fordított adózás előtti struktúra visszaállítása nagy visszalépést jelentene a gabona ágazatnak.

A gabonaféléknél a fordított adózási rendszernek köszönhetően szinte nullára csökkent a fekete gazdaság, az EU jelenlegi szabályozása alapján azonban 2018. december 31-ével megszűnik ez a fajta adózás – ismertette.

Győrffy Balázs kifejtette: a fordított adózás nem más mint a fordított áfa fizetési kötelezettség. Ez annyit jelent, hogy a vevő nettó áron vásárolja meg az adott terméket és neki, mármint a vevőnek kell a termék után befizetnie az áfát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A kamara elnöke példaként említette, ha egy őstermelő búzát termel, akkor a termény értékesítése után a termelő által kiállított számlán csak a nettó ár szerepel, amelynek nincs áfa tartalma. Ez az adózási struktúra azért tisztítja a piacot, mert az árak nettó értékben mozognak – mondta.

Be the first to comment on "Öt százalékra csökkentené a gabonafélék áfáját az agrárkamara"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!