Nyugdíjemelés 2017: Orbán Viktor rendkívüli nyugdíjemelést ígér, akár 1,6%-is lehet!

Nyugdíjemelés 2017: Orbán Viktor rendkívüli nyugdíjemelést ígér

A kormánynak még mindig nincs használható 2017-es inflációs prognózisa, de a nyugdíjasok 1,6 százalékos emelésben reménykedhetnek januártól. A miniszterelnök célozgatott arra is, hogy új nyugdíjemelési metódus jöhet. nyugdij-emeles-2017-osszege-ennyivel-emelik

A kormány hivatalos és kissé avíttas inflációs prognózisa szerint 2017-ben 0,9 százalékos infláció jöhet, így a törvények szerint ennyivel kellene januárban emelni a nyugdíjakat – ez szerepel a 2017-es költségvetésben is. Az infláció prognózis azonban már a bérmegállapodás előtt is elavult, a 15 százalékos minimálbér-emelés pedig teljesen felülírja azt. A kormánynak azonban továbbra sincs új inflációs prognózisa. Nem kormányzati prognózisok szerint  várható infláció akár 2,4-3 százalékig is emelkedhet 2017-ben, vagyis ennyivel kellene emelni a nyugdíjakon januárban.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben a béremelés kapcsán a nyugdíjemelés mértéke is terítékre került. Orbán újfent megismételte, hogy januárban nem 0,9 hanem 1,6 százalékos emelés jöhet ahogy egy évvel korábban – ám arra most sem adott magyarázatot, hogy miért csak 1,6 és milyen szabályok alapján. Azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk – vetett fel egy új szempontot Orbán.

Ugyanakkor utalt arra, hogy esetleg új nyugdíjszámítási (emelési) szabályok jöhetnek a mostani inflációhoz indexált emelések helyett, az “egy többéves, még előttünk álló vita, amely szakmai körökben el is kezdődött, és bátorítom, hogy folytassák. Ebben a pillanatban azonban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetünk, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának.”

Kapcsolódó cikkünk >>>

 

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Leave a comment

error: Tartalom védett !!