Külön CSOK lesz a közmunkásoknak, szegényeknek, romáknak

Külön CSOK lesz a közmunkásoknak, szegényeknek, romáknak

Novák Katalin a HVG-nek adott interjút a kérdésben! Az ifjúság- és családügyi államtitkár elmondta, hogy teljesen külön CSOK kidolgozásán dolgoznak, a közmunkások, szegénye réteg részére, akik a jelenlegi CSOK-ból kimaradtak. Otp CSOK feltételei 2016

Sokszor érte vád az új CSOK-ot, hogy igazából azoknak jó, akiknek amúgyis van pénzük. Novák Katalin elmondta, hogy egy széles réteget kívántak megcélozni az új CSOK-al, segítséget nyújtani azoknak, akik több gyermeket vállalnak, szebb, jobb, nagyobb lakásba, házba költöznének, de nincs meg hozzá a kellő anyagi fedezet!

A jelenlegi feltételek szerint csak azok kaphatják meg a CSOK-ot, akiknek minimum 2 éves folyamatos TB jogviszonyuk van, és minimum 180 napja tartó munkaviszonyuk, mely nem közmunkában történő munkaviszonyt jelent. Novák Katalin ígérete szerint tavaszra külön CSOK-ot kapnak a közmunkások!családi ház

Felmerülhet a kérdés, hogy a CSOK vajon tényleg sok fiatal kivándorlását akadályozza meg, vagy akár még jelenleg külföldön élő fiatalokat is visszacsábíthat? Sokaknak jó lehetőség lehet, hiszen a vidéki ingatlan árak jóval alacsonyabbak, mint a Budapestiek, így tulajdonképpen egy 3 gyermekes, vagy 3 gyermeket vállaló család, akár ingyen juthat lakáshoz.

10+10 millió minimálbéreseknek?

A kormány nyilatkozatai szerint a 10 plusz 10 millió forint széles körben elérhető lesz. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára pedig már arról beszélt, még annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy akár közmunkások is részt vehessenek a programban. Mégis úgy tűnik, egyszerű kommunikációs trükkről van szó, amellyel azt a bírálatot igyekezett cáfolni a politikus, hogy az igazán szegényeket kizárja a CSOK.

Tuzson Bence azt is mondta: ha két minimálbérből élő ember vállalja, hogy három gyermeket fog nevelni, akkor igénybe veheti ezt a támogatást. Ha azonban a hivatalos létminimum-statisztikákat nézzük és beleszámoljuk a kiadásokba a 10+10 milliós csomag hitelének törlesztőrészletét, ez nem jön össze. Nézzük, az egyes családtípusoknál, mi lehet a gond.

 • Két gyermektelen, minimálbéres felnőtt

A bruttó minimálbér az idén 111 ezer forint, ebből nettóban 73815 forint marad, ha pedig összesen két – egyébként még gyermektelen, de három gyermeket bevállaló – minimálbéres van a háztartásban, akkor 147 630 forintból gazdálkodhatnak havonta. A Központi Statisztikai Hivatal – 2014-re vonatkozó – létminimum-értékei szerint (pdf) egy két felnőttből álló háztartásnak 153 ezer forintra volt szüksége havi szinten, mivel tavaly lényegében nem volt infláció, így ez az összeg a múlt évre is megfelelhet, és az erre az évre becsült 1,6 százalékos pénzromlás sem módosítja érdemben.

Vagyis a két minimálbéres felnőtt nettó bevétele nem éri el a létminimumértékeket. Ha spórolósan élnek, akkor kijöhetnek a pénzből, de a 10+10 milliós csomag hitelrészének törlesztésére még mindig szükségük lenne havi 48 ezer forintra. Ennyi ugyanis a fix évi 3 százalékos kamattal 25 évre felvehető, tízmilliós CSOK- hitel havi részlete.

 • Két minimálbéres felnőtt, három gyerekkel

Ha van három gyerek, akkor jár a családi adókedvezmény, amely jelentősen megdobja a családi bevételeket, és hizlalja a kasszát a családi pótlék is. Persze a kiadások is magasabbak. Ebben az esetben a következő a helyzet.

A NAV kalkulátora szerint a családi adókedvezmény 16 650 forint pluszt jelent, azaz a 148 ezer forintból 164 280 forintra ugrik a havi büdzsé. A családi pótlék pedig három vagy többgyermekes, kétszülős család esetében gyermekenként havi 16 ezer forint (doc) -, ami további 48 ezer forintot jelent. Így összesen 212 280 ezer forintból gazdálkodhat a család. Ugyanakkor a már említett létminimum-statisztika szerint a két felnőttből és három gyermekből álló családnak minimum havi 288 ezer forintra lenne szüksége.

Ehhez kell hozzáadni a 48 ezer forintos törlesztőrészletet, így a 10+10 milliós CSOK-csomaghoz – ha már megvannak a gyermekek – összesen legalább 336 ezer forint nettó bevételre lesz szüksége a családnak. Ha az egyik szülő minimálbért keres – és ez után nem veszi igénybe a családi adókedvezményt -, a másik szülőnek nettó 214 ezer forintot kell kézhez kapnia minden hónapban. Ez az szja-kedvezménnyel nagyjából 265 ezer bruttó bért feltételez. (A számításnál nem vettük figyelembe a nagycsaládok számára igényelhető egyéb, például a földgáz árára kapható kedvezményeket.)


Mennyibe kerül havonta?

A 10 millió forintos ajándék lakáspénz (vissza nem térítendő támogatás) mellé felvett 10 millió forintos hitelt maximum 25 évre lehet felvenni, a hitelfelvevő szempontjából a kamat évi fix 3 százalék. A 25 éves futamidőben a 10 millió forintos támogatott hitel esetében már említett közel 48 ezer forint a havi kiadás.

Lehet azonban ennél rövidebb futamidőre is igényelni a hitelt. 20 éves futamidő esetében 55,5 ezer forintot visz el havonta a hitel, 15 évre felvett hitelnél 69 ezer forintot kell fizetni minden hónapban. A 10 éves futamidőnél 96,6 ezer forint lesz a törlesztés. Ha a 10 plusz 10 milliós csomagnak mindenben megfelelő, két (a legfrissebb adatok szerint 243600 forintos) átlagfizetéssel rendelkező szülővel és három gyerekkel számolunk, akkor családi adókedvezménnyel, illetve a családi pótlékkal 408 528 forintból gazdálkodik a család. Ebből pedig már kijön a háromgyerekesekre a KSH által számolt létminimum (288 ezer forint) és 10 millió forintos kedvezményes hitel 20 vagy 25 éven keresztüli törlesztése is.

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019 - OMP - Otthon Melege Program 2019 - Minimálbér-2019 - Csok-2019 - Családi adókedvezmény 2019

23 Comments on "Külön CSOK lesz a közmunkásoknak, szegényeknek, romáknak"

 1. A NYUGDIJASOKNAK MÉRT NEM CSINÁLNAK ILYEN VISSZANEM TÉRITENDŐ TÁMOGATÁST AKAROM MONDANI A KIA NYUGDIJASOKNAK !!! MERT MINDIG CSAK A GAZDAGABB RÉTEG JÁR JÓL !!!

 2. Az lenne a kérdésem,hogy a 10.000.000ft csóknál miért feltétel a bar lista?Amikor az nem hitel..

 3. Szép napot hozzá szólnék.a csok programról .aki dolgozik rendesen annak adnék hitelt. Mi az hogy gyereket válaljanak be 3_mat is .meg 40_éves korig adnák .miért nem lehet azoknak is adni akik betöltötték a 40_ évet .meg ne gyerekel fogják meg öket .jo legyen vagy 2_ gyerek.de ebbe a rosz villágba nagyon nehéz a megélhetés. Szeretném azt hogy akinek munkája van kapjon hitelt kedvezőt amit tudnak fizetni.és megélhetésre is maradjon a kormánynak ezt a rendszert kénne behozni .ez volna a jo.

 4. És aki nem akarja felvenni 10.miliot???Csak a vissza nem teritendot szeretne??Az mert nem lehetseges???

 5. Azt szeretném én is tudni hogy az állami támogatásnak mi köze a bárlistához? Ezen nem akarnak változtatni!!!???

 6. Szemét társaság aki ezt kitalálta mi akik gyesen vagyunk megyünk a hidalá és még igy vállaljuk gyereket szép nem mondom. Miest szerint tehettem kimegyek külföldre mert 30000ezet forintból nem tudok lakást venni amit minden hónapban kapok a megélhetésre is kevés ha meg elegyek dolgozni a kiskorú gyermek mellett egyből a gyámügyet hiják az embere ez Magyarország.

 7. érdddeklödnék hogy aki le van 100% rokant nyugdijat kap 8 éve az is igénybe vehetni? és még anyit eszta hülyeséget is törölhetnék eszta bárlistát mert mostanság minden ember bárlists és igy senki nem jut elöre pedig 10000 lakás van minden városban elado szerintem szegények megint nem jutnak semmire

 8. Én azt szeretném kérdezni hogy miért nem jár azoknak a szülőknek csok akiknek van köztartozásuk,bár listán vannak.most itt van a lehetőség azoknak is akik ilyen helyzetben vannak.mert lehet h pont ezért nem tudnak lakást vagy épp csak egy kis parasztházat venni ami pl kiforna akár a használt lakás vásárlására járó csok 2 gyerekkel,lenne egy kis parasztház max 1.300000ft de nem tudjuk megvenni az uj szocpolra mert bárlistán vagyunk mindketten.akkor kinek találták ki,hiába dolgozunk akkor is szegények vagyunk mert nem tudunk félre tenni.

 9. Üdvözletem! Hol találhatóak meg a részletesen, mindenre kiterjedően a CSOK-ra vonatkozó szabályok?? Gondolok itt személyi feltételekre, építési feltételekre, önerőre, stb. Miért az igényléskor kell ezekkel szembesülni az embereknek? Reményt keltenek bennük, majd pedig 1 kritérium miatt nem jár nekik! Adjanak ki egy minden részletre kiterjedő teljes felsorolást, közérthetően megfogalmazva, így már nem kell feleslegesen álmodozni azoknak akik alapból nem felelnek meg!!!

 10. Ez azért van kitalálva,mert a fiatalokat akarják ezzel az Országba tartani!!!!!És hogy itt alapítsanak családot….No comment ez az egész!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A CSOK pedig egy jó dolog!

 11. A közmunkások számára inkább olcsó munkásszállást kellene biztosítani,ugyanis közfoglalkoztatotti minimálbérből sem egy lakás rezsijét, sem albérletet nem tud fizetni senki sem. Törlesztőrészletet meg pláne nem.

 12. A közmunkások is dolgoznak ugyanúgy mint mindenki nekik is járna az a pénz,hogy tudjanak otthont teremteni annak nem kéne adni aki csak otthon ül és nem csinál semmit!!!Mert a közmunkások is megszenvednek a mindennapi kenyerükért és megérdemelnék!!!Sőt nekik járna a legjobban nem annak akinek van háza meg apartmanja!!!Csak sajnos ez Magyarország ezért menekülnek el a fiatalok!!!

 13. Olyan szépen kikalkulájják hogy mennyi az a pénz amiböl még fizethetö a 10+10 !

  Kérdezem én a közmunkás aki nem azért közmunkás mert az akar lenni hanem mert épp arra van lehetösége mert ugyebár kitalálták ezt az állítólag jól müködö munkás programot 😀 Holott ez egy vicc mmindenki tudja aki benne van érzi is sajnos.

  Miért a közmunkást szoritják ki ebböl?? Nem vagyok büntett elöéletű,megvan a 180 nap TB,nincs tartozásom és nem vagyok barlitás sem! A feleségem sajnos rokkantnyugdijas,és szeretnénk uj vagy használt lakáshoz jutni de nem tudunk mert kizárták a közmunkást. 3 gyermekkel édesapám házába élünk! Értjük azt is hogy kevés bérböl nem tud fizetni az ember kölcsönt,de azt nem értjük miért nem lehet a vissza nem téritendöt felvenni. 10millióból már tudnánk venni ujszerü használt lakást ami a követelményeknek megfelel! Fentebb mást sem taglalnak csak a 10 + 10-et. Verték a mellüket egyesek anno hogy nálunk felemelkedtek a minimálbérek hahaha mig a másik kormány meg nem emelt. A közfoglalkoztatással és az azzal járó bérekkel meg jócskán aládurrantottak arról nem beszél senki???? Lényeg hogy kevesebbet kelljen fizetni ugyebár. Burkolt módon levették az emberek pénzét,mert sok ember föleg falusiaknak korlátozottak a lehetöségeik munkahely terén. Kénytelenek tehát beérni a közmunkával jobb hiján! Akkor miért épp ezt a szférát vonják ki elsöként?? Mert a mi jó kis államunknak nem biznisz a sima 10millás támogatás föleg a pénzintézeteknek nem. Az a biznisz ha a 10 mellé veszel fel hitelt is még 10-et. igaz hogy kedvezö 3%-os kamattal de nem hogy egy közmunkás egy másik normál munkás sem tud elöre 25 évre tervezni! Erröl megint nem beszél senki csak azt szajkózzák hogy féltenek hogy nem tudsz megélni ha magas kölcsönbe vered magad. Miért nem akkor féltenek amikor kifizetik azt a rohadt 52 ezer forintos közmunkásbért?? Állitólag abból meg lehet élni és több mint az önkormányzatok által folyósitott szocsegély ami 25 000 körül van kb

  Külön csok,lesz a közmunkásoknak,szegényeknek,romáknak. Mi ez?????????? Itt látszik hogy már itt is megkülönböztetö jelzökkel illetik a szegényebb réteget. Ugy látszik minden roma szegény mert itt egy kalap alatt van cim szerint minden roma. Vagy mégse???? Na aztán mi van akkor ha valaki roma és rendesen dolgozik kollektiv szerzödéssel valahol, minden kritériumnak megfelel,akkor is külön csok jár neki mert roma??? Talán majd a bankok ránéznek és látják hogy roma a származása és közlik vele: önnek csak külön roma csok jár 😀 Szégyelhetik magukat akik ezt a weboldalt igy szerkesztették meg és publikussá is tették. Ez a magyar demokrácia? Ez a magyar csok.

  Igazuk van azoknak akik azt feltételezik hogy valóban azok vehetik igénybe akik már amugy is jól élnek.
  Nem hinném hogy igy nagy lesz rá a kereslet hisz sok a buktató és megint kiverjük ugyebár a mellünket hogy mi adtunk csok ot 10+10 -et. Nekünk elég lenne a 10 is az miért nem jár??????? egyesek azért totál vigyáznak rá nehogy véletlen egy szintel is feljebb kerüljön egy közmunkás egy kicsit jobb lakásba tudjon élni a családjával.

 14. Tisztelettel kérdezem és miért kötik a csokot akár bar listához vagy büntetetlen előélethez nekem nincs tartozásom meg van a tb ém is de viszont nem kapok tiszta erkölcsit pedig nem az állam ellen követem el büncselekményt akkor hogy is van ez kinek jut a jobol már meginn.

 15. én nekem az lenne a kérdésem,hogy nekünk 2-gyermekünk van milyen lehetöségeink vannak.?

 16. Es aki gyesen van az mert nem tudja felvenni van olyan ember aki tanult es egybol szult es nincs munka helye harom bgyereke van es folyamatosan gyesen volt

 17. A párom közmunkás én jelenleg gyesen vagyok!Akkor most mi sek kaphatunk mert felkell venni a plusz 10 milliót??könyörgöm és akkor ha felvesszük akkor utána miből fogunk megélni ha minden hónapban kell több 10ezret fizetni emiatt a banknak!!ez az egészegint csak annak jó akinek van pénze!de ugye köztudott hogy akinek van pénze annak van saját háza és az nincs rászorulva erre!nem is értem hogy minek kell a 10millió mellé még 10-et felvenni ha már erre fele is lehet olyan házat venni ami 9-10millióba kerül és megfelel a követelményeknek!!!!!ebből megint megint csak az lesz,hogy nekünk akiknek tényleg szükségük lenne egy normális házra,az marad ott ahol van és majd kezd az életével azt amit akar!!szánalom az egész!!!

 18. de miért nem vehetem igénybe a ingyen 10-et mert közmunkás vagyok én már 10 éve közis vagyok és negyedik éve megszakítás nélkül van munkaviszonyom miért nem felelek meg

 19. Üdvözlöm.az lenne a kérdésem hogy jelenleg közmunkán vagyok s most hosszabitottak még egy évre 2 gyerek van és használt lakást akarunk venni hitel nem kellene mivel az ár eléri a támogatás összeget 2gyerekre s igy feladhato e az állami támogatás csók? Köszönöm

 20. Közmunkásként azt mondom hogy az orbán kormány megint azokat vágta át akik a legjobban rá szorultak.
  A Párommal kinéztünk egy használt lakást 5 millió ft-ért.Van egy gyermekünk és be is vállalnánk +2 az az 3 gyermeket.A csoknál még nem is lenne nagy gond mert meg kapnánk a 2.2 millió forintot.De a hitelnél már kiesünk ebből.Mivel a hitelt csak a minimál bérel rendelkezőknek adják meg.Erre nem gondoltak a kormány nagyokosai?
  Nem lehetne úgy megoldani hogy mindenkinek jó legyen?
  A közmunkásokra egy külön csok rendszert kitalálni?

  Mint pl:
  1.gyerekre 1200000-ft
  2.gyerekre 2500000-ft
  3.gyerekre 3750000-ft
  4.gyerekre 5000000-ft

  Hogy miért így kalkuláltam az összegeket?
  A kormány úgy szórja a gazdagok felé 10000000-ft-okat mint ha kötelező lenne!
  Egy közmunkás megelégedne 5-millióval is.

  Vagy rá erőltetni a bankokra hogy a közmunkásoknak is adják meg a hitelt!
  Nekünk szegényebbeknek nem jár egy picivel több??

 21. jellenleg nekunk ket gyermek van de bevalaltuk a harmadik gyermeket is igy jar nekunk a 10 millios csok es onero kell hozzá es csak uj házra lehet megkapni a 10 millios csok ot

 22. Nagyon jó lenne ha sokan megkapnánk a Csokot. A Csok kizárja a legszegényebbeket,holott nekik lenne rá a legnagyobb szükségük. Nyilván nincs is a keretben annyi pénz hogy mindenkinek jusson. Viszont lehetne finomitani pld ha valaki becsülettel dolgozik meg lenne a feltétel hogy vegyen fel pénzt a gyerekekre való tekintettel. Még ha közmunkás is. Vagy az már nem ember? Pld ha vki közmunkás miért ne vehetné fel? Nyilván nem tudja fizetni a hitelt de nem is kell neki felvenni!!! Sok szegénységben élő családnak nagy segitség lenne pld csak a vissza nem téritendö pénz. Azt miért nem lehet? Miért nem lehet használt lakásra pld felét 5 000 000 ft-ot felvenni? Vagy épp egy meglévő régiház felujitására? Vannak jó állapotú használt lakások amik parlagon hevernek max német,osztrák veszi meg. A mi kis kormányunk egyszerűen nem is vesz tudomást az országban élő nem kevés szegénységben élő emberröl.Élböl tudták kit kell rögtön kivenni a csok-ból. Közmunkás és egyéb létminimum alatt élő emberek. Miért megint csak a közép és attól jobban élő rétegeket érintik ezek a dolgok? Egyszerűen gusztustalannak tartom jelen formájában ezt az egészet hogy kihúzzák a mézes madzagot,felkapják az emberek a fejüket! Hoppá most itt a lehetöség hogy kicsit jobb körülmények közt éljünk. Aztán jön a szaros madzag! Mire 2017 januárra kiforrnak a feltételek mindenki csak kamillázik a különböző buktatókkal teli tűzdelt CSok rendszeren. Van ki ezért van ki azért,de szép lassan a java része fiatal kiszorul ebböl. Gratulálok annak aki ezt kitalálta,meg annak is aki jelen árak mellett kitalálta közmunkát havi 50 000ftért.

 23. AZ LENNE A KÉRDÉSEM HOGY 2014-BEN VÁSÁROLTUNK HASZNÁLT CSALÁDI HÁZAT,MOST VÁRJUK 3-IK GYERMEKÜNKET ,NEKÜNK MIÉRT NEM JÁR A CSOK?VALAMINT MIÉRT NEM LEHET FELHASZNÁLNI LAKÁS KORSZERŰSÍTÉSRE,MIKOR ÍGY VAN HIRDETVE?

Leave a comment

error: Tartalom védett !!