KIVA & KATA ADÓZÁS SZABÁLYAI 2015/2016 ÉVRE

Olcsóbban és kevesebb adminisztrációval megúszhatják az adózást azok a vállalkozások, amelyek a katát vagy a kivát választják. A kata esetében havonta egyösszegű adóval megúszható a közteherviselés, a kivával pedig csak a bevétel 16 százalékát kell kiszámolni és befizetni az államkasszába. KIVA KATA ADÓKALKULÁTOR KALKULÁTOR 2015 - 2016

Itt az uborkaszezon, a NAV ilyenkor hasznos tudnivalókkal jelentkezik: az adóhatóság ezúttal a katára és a kivára hívja fel a figyelmet: ezeket választva könnyebb az élet – az adózó havonta egy összegű tételes adót vagy 16%-os vállalati adót fizet.

Kata

A kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát az egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság és közkereseti társaság választhatja, akár év közben is.

25, 50 vagy 75 ezer forint havonta

A katás vállalkozásnak havonta egyösszegű tételes adót kell fizetni, mely kiváltja a vállalkozói szja-t, vállalkozói osztalékalap utáni adót, társasági adót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót. A főállású kisadózónak havonta 50 000 forintot, a nem főállású (mellékállású) kisadózónak 25 000 forintot kell fizetni, melyet minden megkezdett naptári hónapra rendezni kell. A főállású kisadózó magasabb összegű ellátásokért választhatja a magasabb összegű, havi 75 000 forint tételes adófizetését is.

6 millió a határ

Ha a kisadózó vállalkozás egész évben katás volt és a bevétele a 6 millió forintot meghaladta, úgy a tételes adón felül a 6 millió forint feletti bevétel 40%-át kell adóként megfizetni. Aki nem egész évben volt kisadózó, annak a 6 millió forintos értékhatár arányosan csökken.

Minimális adminisztráció

A katás adózónak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, melyet azzal is teljesít, ha a kiállított nyugtáit, számláit megőrzi. A bevallás helyett az adóévben elért bevételről nyilatkozatot kell tennie az adóévet követő hónap február 25-ig.

A katás vállalkozásnak alapesetben áfabevallást is kell készítenie, ha azonban az alanyi adómentességet is választja, ettől is megszabadulhat. A katára év közben bármikor be lehet jelentkezni, az alanyi adómentességre azonban december 31-ig, a következő évtől, ha bevételük várhatóan nem haladja meg a 6 millió forintot. Ugyanígy csak a következő évre választhatják az áfázó kisvállalkozások a pénzforgalmi elszámolást is: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a  kisvállalkozásnak csak akkor lesz áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette.

A kata a kisadózó vállalkozások esetén kiváltja
 • a személyi jövedelemadót,
 • a társasági adót,
 • az egyéni járulékokat és a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást,
 • a bérek után fizetendő közterheket (a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást) is.

Kiva

A kisvállalati adót, azaz a kivát, azok a vállalkozások választhatják, amelyek a bejelentkezéskor legfeljebb 25 főt foglalkoztatnak és 500 millió forintot nem haladja meg a bevétele és a mérlegfőösszege.

16 százalék az adó

A kivás vállalkozásnak mindössze 16% kisvállalati adót kell megfizetnie, mellyel kiváltja a nyereséget terhelő adót, valamint a bérek után fizetendő közterheket is. A kisvállalati adó egyik legnagyobb előnye, hogy a foglalkoztatással járó közterhek helyett alacsonyabb mértékű adófizetés terheli.

A kiva kiváltja
 • a nyereséget terhelő adót (a 10 százalékos társasági adót),
 • a bérek után fizetendő közterheket (a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást) is.

Csak a bevétel számít

A szabályozás ösztönzi a munkahelyteremtést, hiszen a foglalkoztatottak létszámának bővítésekor nem kell a közterhek növekedésével számolni. Kizárólag a vállalkozás termelő, szolgáltató tevékenységéből ténylegesen elért bevételek alapján számított eredmény képez adóalapot.

A Privátbankár által megkérdezett szakértők szerint azoknak a cégnek érheti meg áttérni a kivára, ahol nagyon magas a bérköltség és alacsony a nyereség. Hátránya, hogy kissé nehéz vele tervezni: havonta vagy negyedévente számolni kell a pénzforgalmi eredményt számos korrekciós tényezővel – márpedig a könyvelés alapvetően nem pénzforgalmi szemléletre épül.

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

5 Comments on "KIVA & KATA ADÓZÁS SZABÁLYAI 2015/2016 ÉVRE"

 1. 2016 elejétől szeretnék főállású KATA-s vállalkozást kezdeni. Kérdezném, ha mondjuk 3 hónap múlva rájövök, hogy mégsem “működik”, hogyan lehet szüneteltetni, ill. van-e valamilyen időkorlátja a szüneteltetésnek?

 2. Érdeklődni szeretnék, hogy ha 2016 első negyedévében szeretnék áttérni KATAra akkor kell e ÁFAt fizetnem ha a havi bevételem a 300- 350 ezer Ftot nem haladja meg? A BT lassan 21 éve lett alapítva, tehát nem kezdő vállalkozás. Jelenleg főállásban dolgozom és szeretnék visszamenni válllakozásba főállásba. A cégben több tevékenységi kör is van amivel foglalkozom noha a bevétel jelentős része az egészségügyből származna és a sokkal kisebb rész elsősorban hidegburkolásból. Emailben szeretnék választ Önöktől.
  Köszönettel: Horváth Attila

 3. Érdeklődni szeretnék,hogy ha KATA-s EV fodrász vagyok,
  elegendő-e a 15KATA adóbevallásomat az ügyfélkapun keresztül elküldenem, az éves bevételt feltüntetve?
  Kell-e a 1553, ha más bevételem nem volt.
  Valamint kell-e az “NY” bevallást elküldenem?

 4. Állásfoglalást szeretnék kérni,2016.áprilistól főállású KATAS egyéni vállalkozó lettem 50000 Ft adó befizetéssel, az 1 év munkaviszony ténylegesen 1 év szolgálati időnek számít-e. A nők 40 év kedvezményes munkaviszonyába is beszámítják-e ezeket az éveket, 2 és fél év hiányzik még a 40 évhez.
  Köszönöm.
  Üdvözlettel, Mező Ilona

 5. Segítséget szeretnék!
  Szeptembertől lennék Katás, és ez lesz az első vállalkozásom.
  -Ha 50000.-fizetek magam után, akkor a negyvenéves munkaviszonyhoz egy év tényleg egy évnek számít? Három évem van még vissza.
  -Katás vállalkozóknak lehet alkalmazottjuk, vagy csak alkalmi munkavállalót foglalkoztathatnak?

Leave a comment

error: Tartalom védett !!