Így kell most okosan lakást venni! Számoljunk együtt:

Akár 2 milliót is spórolhatunk egy lakás vételekor ha ügyesek vagyunk >>>

A kétmilliós spórolás a következőképpen néz ki: először felveszünk 8 millió forint hitelt 3 vagy 5 évig fix kamattal, 12 milliót pedig önerőből kifizetünk a lakásért. Itt három dologra érdemes figyelni:

  1. Sok bank ad nyitási kedvezményt, ami azt jelenti, hogy nem kell indulási költségeket fizetni, viszont több helyen vissza kell fizetni az elengedett indulási költségeket, ha a hitelfelvevő 3 vagy 5 éven belül visszafizeti a kezdetben elengedett költségeket.
  2. Minimum 3, de inkább 5 évre fix kamatozású hitelt érdemes felvenni: ezzel lehet védekezni a kamatemelés miatt dráguló hitel ellen.
  3. Az is fontos, hogy maradjon elég tőketartozás a negyedik évben is, mert egyébként nem lehet majd felhasználni a lakástakarékot a megfelelő módon. Ebben a példában 9,5 évre érdemes felvenni a hitelt, hiszen ilyenkor a kamat is kisebb lehet, mert a hitelfelvevő fizetésének kisebb részét teszi ki a hiteltörlesztő. “Ha 5 évre veszed fel a hitelt, a lakástakarék lejáratakor nem lesz elég tőketartozásod. Konkrétan már csak 1,7 millió lesz a hátralévő tőketartozásod”.

Négy év alatt ez a számítás alapján 4,97 millió forint tőketartozást, és 987 ezer forintnyi kamatköltséget jelent. A tőketartozást négy lakástakarék nyitásával nullára lehet csökkenteni: a hiteltörlesztés nagyságának és a lakástakarék futamidejének megfelelő beállításával így el lehet érni, hogy a négy lakástakarékból pont 48 hónap múlva kapjon vissza 4,97 millió forintot a hitelfelvevő, így nullázva a hitelt.

A 8 millió forintot be lehet rakni egy megtakarítási számlára, amiből havonta annyi pénzt lehet kivenni, ami fedezi a hiteltörlesztést, és a lakástakarék havi díját 45 hónapon át. Az ide betett pénz után jár kamat és még valamennyi pénz is marad a számlán a 48. hónap végén, így összesen ezen akár 1,123 millió forintot is lehet nyerni a 48. hónap végére.

Ezen kívül a cafeterián is lehet pénzt spórolni, ugyanis lakáshitel-törlesztés az igen kevés cafeteria-elemek egyike, ami nulla százalékos kulccsal adózik, és havonta pont 83 ezer forint lehet. Ha mindent jól csinálunk, és nem csúszunk el semmin, a cafeteriát hiteltörlesztésre fordítva 996 ezer forintot lehet spórolni.

A legnagyobb haszon így a lakástakarék állami támogatásából jön össze, ami adófizetői pénz, tehát “az állam az egyik zsebedből fogja kivenni azt, amit a másikba beletesz. Persze itt is lehet bukta, mert ha valami miatt elveszítjük az állami támogatást akkor bukjuk az egészet, és oda a terv. Tehát a trükkel azért sok helyen el lehet csúszni, szóval érdemes alaposabban utánanézni, mielőtt bárki hasonló manőverre szánná el magát.

Be the first to comment on "Így kell most okosan lakást venni! Számoljunk együtt:"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!