Friss >>> Nagy összegű gázszámlát fogunk kapni! – Irtózatos tempóban fogy a fűtési gáz!

Friss >>> Nagy összegű gázszámlát fogunk kapni! – Irtózatos tempóban fogy a fűtési gáz!

Az állami kézben lévő gáztárolókban 20 százalék alá csökkent a feltöltöttségi szint, így ha marad a fagyos idő, akkor február végére teljesen leapadhat a készlet, és kereskedelmi tartalék híján csak az importban bízhatnak a fogyasztók, a gáz ára nagyon drágulhat.

Rettentő gyorsan fogynak az ország gáztartalékai az átlagosnál hidegebb időjárás miatt – írja a Magyar Nemzet. Ha jelenlegi napi félszázalékos tempóban folytatódik a felhasználás, akkor február második felére elfogyhatnak a kereskedelmi készletek.

Az állami tulajdonban lévő összesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású tárolókban 19 százalék alá csökkent a feltöltöttségi szint, így maximum  800 millió köbméter gázt lehet ebből a forrásból előteremteni. Ha az idő jobbra fordul, akkor ez a mennyiség elég lehet tavaszig.

Az is igaz ugyanakkor, hogy az elmúlt években január első felében ennél több tartalékkal rendelkezett az ország. Még tavaly ilyenkor is több mint 20 százalék volt a tartalék aránya a teljes kapacitáshoz képest. Jelenleg a  napi 80 millió köbméteres felhasználás jelentős része Oroszország és Ausztria felőli importból, illetve hazai kitermelésből származik.

Be the first to comment on "Friss >>> Nagy összegű gázszámlát fogunk kapni! – Irtózatos tempóban fogy a fűtési gáz!"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!