FONTOS VÁLTOZÁSOK – így lehet dolgozni a gyerek után járó támogatások mellett!

FONTOS VÁLTOZÁSOK – így lehet dolgozni a gyerek után járó támogatások mellett!

Nem is olyan régen volt egy időszak, amikor a kisgyermekes anyukáknak nagyon nehéz volt visszatérni a munkaerőpiacra. Azért, hogy több eséllyel tudjanak újra munkába állni a kismamák igyekezett a kormány ösztönözni a munkáltatókat és a munkavállalókat is, hogy a szülés után minél hamarabb tudjanak visszatérni a munkaerőpiacra az érintettek. gyes mellett dolgozni 2017
 
Első lépésként 2014, január 1-től Gyed mellett, a gyermek 1 éves kora után a szülő korlátlan ideig vállalhat munkát, anélkül, hogy elveszítené a jogosultságot az ellátásra. Ezt az idén még kibővítették, most már nem teszik függővé a gyermek életkorától, a Gyed-n lévő szülő, tehát nem csak az anya, hanem az apa is lehet és vállalhat korlátlan ideig munkát az ellátás elvesztése nélkül. Ezért érdemes mérlegelni, hogy ki igényelje az ellátást, mert a magasabb keresettel rendelkező szülő eleve magasabb Gyed ellátást kap, és emellett még  dolgozhat, akkor akár százezres nagyságrenddel több pénz marad a családnál.
A GYES- re is kiterjesztették a kedvezményt a törvényhozók, így a szülő a gyermek fél éves korától dolgozhat az ellátás mellet, anélkül, hogy le kellene mondania a GYES-ről.
Nem változtak a szabályok a CSED, a GYET valamint az ápolási díj mellett végzett munkával kapcsolatosan.
 
Ha a szülő számára csecsemőgondozási díj (CSED) kerül folyósításra, akkor nem végezhet mellette keresőtevékenységet, ez alól kivételt képez a nevelőszülői tevékenység. Tehát a  nevelőszülő, ha CSED-re jogosult a nevelőszülői tevékenység mellett, akkor mindkét ellátást folyósítják számára. Ha például a szülő a CSED mellett ingatlant is bérbead, akkor , ha nem  egyéni vállalkozás keretében folytatja az ingatlan bérbeadást, akkor nem számít keresőtevékenységnek, és továbbra is jogosult marad a CSED-re.
A GYET mellet, heti 30 órát meg nem haladóan végezhet munkát az ellátott, de ha otthonában folytatja a keresőtevékenységet, akkor  nincs időkorlát.
Az ápolási díjban részesülő személy, ha otthonában végzi a tevékenységet, akkor korlátlan ideig teheti, anélkül, hogy elveszítené az ápolási díjra való jogosultságot. De ha otthonán kívül folytatja a keresőtevékenységet, akkor nem haladhatja meg a napi 4 órát.
 
A jogszabályok nem csak az ellátások mellett folytatott keresőtevékenységet támogatják, hanem a munkáltatók számára is jelentős mértékű támogatást adnak, ha olyan személyt alkalmaznak, aki részesül valamilyen gyermeknevelési ellátásban. Ezért, ha valaki a gyermek mellett szeretne mielőbb visszatérni a munkába, akkor érdemes igazolást kérnie a folyósító szervtől, mert ha, GYED,GYES, GYET-ben részesül vagy részesült, akkor előnyösebb tárgyalási pozícióba kerülhet egy  munkahelyi felvételi kapcsán.
Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Be the first to comment on "FONTOS VÁLTOZÁSOK – így lehet dolgozni a gyerek után járó támogatások mellett!"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!