Családtámogatások 2017: Nem lesz több a családi pótlék jövőre, de nő a családi adókedvezmény!

Sajnos nem emelik a családi pótlékot >>>

Családtámogatások 2017: Nem lesz több a családi pótlék jövőre, de nő a családi adókedvezmény!

Az elmúlt hetekben több portálon is arról lehetett olvasni, miszerint a családi pótlék összege emelkedhet jövőre erről mi is írtunk itt. Erről illetve a családtámogatásokról kérdeztük az EMMi-t. nem-valtozik-a-csaladi-potlek

– Változik-e a családi pótlék összege 2017-ben?

– Jelenleg az Országgyűlés által elfogadott 2017. évi költségvetés 316,5 Mrd Ft-os előirányzatot tartalmaz a családi pótlékra, amely az aktuális összegeken alapul. Tehát nem emelik 2017-től, sajnos …

– A családi adókedvezmény problémája, hogy az alacsony jövedelmű szülők nem tudják kihasználni, inkább a tehetős családoknak kedveznek vele. Ezen terveznek-e változtatni?

– A kormány célja, hogy minél többen tudják a családjukat munkából eltartani. A családi adókedvezmény mértéke a gyermekek számához kapcsolódik, igénybevételi lehetőségét az elmúlt évek során folyamatosan bővítettük. Szeretnénk, hogy azok is előrébb tudjanak lépni, akik a legkevesebbet keresik, ezért 2014-től a kedvezmény az szja mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékból is érvényesíthető, így a jogosultak még nagyobb arányban tudják igénybe venni azt. További jelentős változás, hogy 2016. január 1-től a kétgyermekes családok esetében 25 ezer Ft-ra nőtt a családi adókedvezmény összege.

2015-től a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülők után ugyanúgy havi bruttó 100.000 Ft keresetösszegig vehető igénybe az adókedvezmény, mint a teljes munkaidősök esetében, és ettől az évtől lépett érvénybe az a változás is, hogy a három- vagy többgyermekes szülők után három helyett öt évig jogosultak részmunkaidőben dolgozni munkahelyükön.

– Azok a szülők, akik egyéni vállalkozók – sokszor kényszerből –, levonhatják a családi adókedvezmény összegét a járulékokból?

– A családi adó- és járulékkedvezmény igénybevételére a személyi jövedelemadó törvény szerint adózó egyéni vállalkozók is jogosultak. Ugyanis az egyéni és társas vállalkozók a családi járulékkedvezményt a vállalkozói kivét, átalányban megállapított jövedelem, személyes közreműködői díj után fizetendő járulékból igénybe vehetik.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) szerint adózó egyéni vállalkozók számára viszont nem érvényesíthető a családi kedvezmény. Ennek oka, hogy ez az adózási mód már önmagában is jelentős kedvezményt eredményez.

– Terveznek-e bármilyen, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat anyagilag is segítő változtatást a családtámogatás rendszerében 2017-ben?

– A jövő évi költségvetésben és adótörvényekben számos, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokat segítő lépés van. Folytatjuk a foglalkoztatást ösztönző programokat és az adócsökkentést.

A legalacsonyabb jövedelmű 120 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó fizetése, jövőre pedig tovább emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye 30 ezer forintra (2019-ig a kedvezmény eléri a 40 ezer forintot).

Nagy segítséget jelent a legfontosabb élelmiszerek (tej, tojás, baromfihús) áfájának csökkentése, amellyel éves szinten 35-40 ezer forintot is megspórolhat egy kétgyermekes család.

A legelesettebb családokat segíti az ingyenes gyermekétkeztetés, Jövőre az ideinél is több pénzt, 74 milliárd forintot tudunk erre fordítani. Fontos, hogy már nemcsak nyáron, de tavasszal, ősszel és télen is kaphatnak ingyenesen enni a rászoruló gyerekek. Egy kétgyermekes családnál az étkeztetés esetében az ingyenesség nagyjából havi 15 ezres megtakarítást jelent.

Folytatjuk és bővítjük az ingyenes tankönyvellátási programot. 2017-re az ingyenes tankönyvellátás a teljes alsó tagozatra és a felső tagozat 5. évfolyamára terjed ki, ehhez a költségvetés biztosítja a tankönyvcsomagok fedezetét, továbbra is megtartva a még hiányzó felsőbb évfolyamoknál a rászorultsági alapú ingyenesség forrásfedezetét. Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztésére 7,9 milliárdos többletet biztosít a költségvetés.

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Be the first to comment on "Családtámogatások 2017: Nem lesz több a családi pótlék jövőre, de nő a családi adókedvezmény!"

Leave a comment

error: Tartalom védett !!