Családi adózás (adókedvezmény) 2017: ennyivel marad több a zsebünkben

Családi adózás (adókedvezmény) 2017 >>>> ennyivel marad több a zsebükben!!!

A kormány elkötelezett a családi típusú adózás fenntartása mellett – hangsúlyozta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára csütörtökön, az szja-változások idei mérlegét ismertető sajtótájékoztatón. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára elmondta, az Európai Bizottság szerint is helyes a magyar kormány által követett irány, amely szerint csökkenteni kell a jövedelmek adóterheit, a forgalmi, fogyasztási típusú adók arányát pedig növelni a költségvetési bevételekben a családi adókedvezmény pedig a családokat segíti jövőre 2017-ben is.  Családi adókedvezmény 2017 összege

Tállai András, az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtikára felidézte, a kormány 2010-ben döntött arról, hogy csökkenti a jövedelemadókat és a progresszív személyi jövedelemadó rendszerét egykulcsossá alakítja át, deklarálta továbbá, hogy az egyszámjegyű szja-kulcs elérése a cél.

Az szja-kulcs 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkent, ami 120 milliárd forint megtakarítást jelent a családoknak.

Az államtitkár szerint nemzetközi kitekintésben sincs szégyenkeznivaló, csak Bulgáriában alacsonyabb – 10 százalékos – az szja-kulcs. Litvániában ugyancsak 15, Észtországban 20, Lettországban 23, Romániában 16 százalék. Hozzátette, Csehországban is 15 százalék a kulcs, de ott szolidaritási adó is társul hozzá bizonyos jövedelem felett.

A szja-rendszer változásával az elmúlt öt-hat évben 3600 milliárd forint maradt a családoknál, ennek egyharmada a családi adókedvezmény változásának köszönhető – ismertette Tállai András.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy január 1-jétől ismét bővült a családi adókedvezmények rendszere. A kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként havi 2500 forinttal, vagyis az eddigi havi 20 ezerről havi 25 ezer forintra emelkedett. Ez éves szinten 60 ezer forint többletet jelent a kétgyermekes családoknak. A családi adókedvezmény már a várandósság 91. napjától igénybe vehető. Ez a bővítés 360 ezer családot érint. A kétgyermekesek támogatása 2019-ig három lépcsőben 40 ezer forintra emelkedik.

A családi típusú adózásnak köszönhetően 2011 és 2016 között mintegy 1300 miliárd forint megtakarítás maradt a gyermeket nevelő családoknál. Öt év alatt – 2010-től 2015-ig – százezerről egymillióra nőtt a kedvezményt érvényesíteni tudó családok száma. Megjegyezte, korábban csak a három gyermeket nevelő családok részesültek adókedvezményben, melynek összege csupán 4 ezer forint volt.

A családi adókedvezményeknek köszönhetően 2015-re egy átlagos gyermekes szülő havi nettó keresete 2010-hez képest több mint harmadával, 45 ezer forinttal lett magasabb. A legnagyobb mértékben, közel 60 százalékkal a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok jövedelme nőtt, ők átlagosan 78 ezer forinttal többet vihetnek haza. Ha valakinek ma Magyarországon három gyermeke van és átlagkeresettel rendelkezik, egyáltalán nem fizet szja-t vagy járadékokat – ismertette az Emmi államtitkára.

Novák Katalin kiemelte emellett az első házasok adókedvezményét, ami az államtikár szerint a családi adókedvezmény előszobája. Az “állami nászajándék” havi 5 ezer forintos megtakarítást jelent a házasoknak, amelyet 2015 végéig több mint 12 ezer házaspár vett igénybe 400 millió forint összegben.

Korábbi cikkünk a témában itt

Otthon Melege Program 2018 - Hírközpont - Friss hírek - Infrashape - Hírek 2019

Leave a comment

error: Tartalom védett !!